נתבע שדורש להתדיין בבית דין אחר

שאלה:

כשמישהו מזמין אותי לבי"ד אני יכול להגיד לו שאני רוצה בי"ד אחר?

וממתי יש לבי"ד הראשון היכולת לדון שלא בפני או לתת אישור ללכת לערכאות

תשובה:

שלום וברכה,

בפוסקים הוזכר שכאשר יש ויכוח בין בתובע לנתבע באיזה בית דין להתדיין, זכותו של הנתבע להחליט באיזה בית דין לדון, ובתנאי שמציע בית דין בעיר הזו ולא בעיר אחרת. טעם הדבר שהולכים אחר הנתבע, כדי שלא ירגיש שבאים נגדו – שתובעים אותו ומחייבים אותו לדון בבית דין מסוים. לכן נותנים לו את האפשרות לבחור את הבית הדין.

כאשר הנתבע לא מתייחס לשלושה הזמנות של בית הדין – לא מגיע, או שלא נותן אפשרות של בית דין חילופי, מתירים בית דין לתובע לפנות לערכאות.

בית דין לא דנים שלא בפני צד אחד, (מלבד אם כבר חתמו על שטר בוררות והוזכר שם שמסכימים לכך).

בהצלחה.