ברכה ראשונה – היסח הדעת

שאלה:

אם אני מברך ברכה ראשונה על דבר כלשהו ולאחר מכן אוכל משהו אחר שגם הברכה הראשונה שלו זהה לברכה הראשונה שברכתי בהתחלה ,האם אני צריך לברך ברכה ראשונה שוב?(לדוגמא:שותה מים -מברך שהכל ניהיה בדברו ולאחר מכן אוכל פרוסת גבינה ,צריך שוב לברך "שהכל" או ש"הכל" שבירכתי על המים מספיק גם לגבינה?תודה)

תשובה:

שלום וברכה

כאן זה תלוי בגדרי הדין של "היסח הדעת", כלומר אם היה בדעתך לאכול עוד דברים, אפילו שלא חשבת ספציפית על הגבינה, לא צריך לברך שוב. אבל אם היה בדעתך רק לשתות כוס מים ושתית, ואז פתאום מתחשק לך גם לאכול, יש לברך שוב. הנקודה החשובה שהעירו הפוסקים, שלא צריך דעת ברורה ממש כמה לאכול וכו', אלא אדם שבא במטרה לנשנש ואין לו מחשבה ברורה מה הוא אוכל, דרכו להגרר מאכילה לאכילה ואינו מברך אותה ברכה שוב עד שיחליט שגמר….