חוב של בעל מקצוע שנטען לאחר 12 שנים

שאלה:

הרב שלום, קיבלתי הודעה מצד ג' היוםמעל בעל מקצוע חשמלאי שביצע לפני כ 12 שנים עבודה אצל הוריי, טוען כי הוריי חייבים לו כ-9,000 שח יתרה בגין עבודה שביצע להם. כיום הוריי מבוגרים מאד והזיכרון חלש …יזמתי שיחה עם החשמלאי ואכן טוען כך אין לו שום הוכחות לא לגבי העיסקה והחוב ולא לגבי המקדמה ששולמה לו כמ"כ חשמלאי ביצע עבודות רבות להורי מדי פעם ולטענתו לא היתה בעיה. רק לגבי עבודה ספציפית זו. היום אם אשאל את הורי הם לא יזכרו כלום. כיום אני מטפל בכספי ההורים איך עליי לנהוג אם בכלל ? שנהטובה בברכה ובתודה דרור

תשובה:

שלום וברכה,

כלל גדול בידינו 'המוציא מחברו עליו הראיה' כאשר אדם טוען על חברו שחייב לו כסף, יש להביא ראיה שחייב לו. וכאשר אין ראיה – פטור הנתבע מתשלומים.

במקרה שלך שהכסף לא שלך אלא של ההורים, אסור לך להתחסד על חשבונם, ואין לך לתת לו כסף אלא אם כן יביא הוכחות, או שיתבע בבית דין ובבית דין יחייבו אותך לתת.

לפי הלכה יורשים אינם חייבים לשלם כלל כאשר לא יודעים בנעשה בממון אביהם. ולכן קשה להאמין שבית דין יחייבו אותך לשלם לו – אלא אם כן יביא ראיות חזקות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חו"מ סימן עה סעיף טז.