לא תתגודדו בזמנינו בארץ ישראל

שאלה:

בסד שלום הרב! אם יש מניין של ספרדים ויש אשכנזי אחד האם רשאי לעמוד בקדיש? מכמה אשכנזים יהיו רשאים. אשמח גם לטעמים. תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

בזמנינו נהגו להקל בכל פעולה שאינה חריגה באופן בולט במיוחד ומתריס, משום שכיום יש בארץ ישראל קיבוץ גלויות עצום ובכל בנין ובכל בית כנסת יש אנשים מקהילות שונות ומנהגים שונים, ולכן לא כל כך שייך כל הענין זה של לא תתגודדו, אעפ"כ הורה הגרש"ז אויערבך, שכאשר אשכנזי נמצא בבית כנסת של ספרדים לא יעשה נפילת אפיים במרכז בית הכנסת אלא ילך לצד או מאחור, בקיצור שלא להתריס ולבטל מנהגם באופן בוטה לפניהם, אבל אין את הכללים הרגילים של לא תתגודדו.

מקורות:

ראה כאן וכאן בהרחבה.