מהות ראש השנה ויום הכיפורים

שאלה:

בסד שלום הרב! 1)מה ההבדל הדק בין ראש השנה לכיפור? 2) מדוע יש צורך בשניהם ולא ביום אחד , הרי חודש אלול הוא בסיס והכנה (סליחות…)

תשובה:

שלום וברכה

ראש השנה ויום הכיפורים, אמנם יש ביניהם יחס וקשר במובן של הדין, נכתבים בראש השנה ונחתמים ביום הכיפורים, אבל יש להם משמעות שונה לחלוטין בעיקר עבודת היום. ראש הנשה עיקר ענינו הוא המלכת ה' וההכרה בהיותו מנהיג העולם והבורא וכו', תקיעת השופר היא של המלכתו יתברך על עולמו. נכון שהדבר גם גורם לדין, "מלך במשפט יעמיד ארץ", אבל אנחנו ממעטים לעסוק בדין עצמו, אין וידוי וכו'. לעומת זאת יום הכיפורים הוא יום שכולו רחמים! ביום הזה בורא העולם נותן לנו אפשרות מיוחדת לכפרה, סגולה מיוחדת בעצם היום, לסייע לשבים ולקבל את תשובתם באהבה יתר על שאר ימות השנה, ולכן ביום זה אנחנו צמים ומתוודים ומתקרבים, ועוסקים כל היום בחשבון נפשנו מול הבורא יתברך. וזו המתנה הכי טובה, שיום החיתום של הדין הוא דוקא ביום הכי טוב בשבילנו, יום שכל ענינו רחמים..