לימוד רפואה בשבת

שאלה:

שלום וברכה. מעיקר הדין נפסק שמותר ללמוד ספרי חכמות בשבת, כגון ספרי רפואה. אבל הגרשז״א זצ״ל בשוחלן שלמה כותב שרק לרופא מותר לעיין בספרים אלה, אבל לא לסטודנט שרק לומד להיות רופא. ממש לא הבנתי: הלא כל אדם לומד כדי לדעת מה שהוא עדיין לא יודע, אז הוא בבחינת סטודנט. וחוץ מזה: האם דברי השו״ע אמורים רק לבעלי מקצוע? ועוד שהגרשז״א בעצמו התיר ללמוד לימודי חול בשבת אם כוונתו גם כדי להחכים ולא רק להצליח בבחינה. ופה ודאי מדובר בתלמיד רגיל. אם אפשר לברר את הענין. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מסתבר שמה שמובא שם, אורחא דמלתא נקט… כלומר בדרך כלל סטודנט אינו מוטרד כרגע מעצם ידיעת החומרים אלא מהצורך שלו לעבור את הבחינות, ולכן אסר עליו את הלימוד, אבל אם הוא באמת מעוניין להחכים, אכם כדבריך יש להקל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב, האם אין אולי עניין של ללמד את בנו אומנות לצורך פרנסה מה ששייך לסטודנט, והאם יהיה אפשר להתיר ע"י הרהור באותם ספרים (שו' ו,ח)

  2. עיין טוב במשנה ברורה שם, ודאי לא התירו ללמד בנו אומנות בשבת! חלילה… התירו לדבר בענין הלימוד אומנות, כלומר לסכם עם המחנך וכדומה, אבל הלימוד עצמו – ביום חול.