הלוואה בריבית מהבנק

שאלה:

שלום. מותר לקחת הלוואה מבנק בריבית, במקרה שאני חייב את הכסף ואין לי דרך אחרת בינתיים, ואני מוחל להם על הריבית? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

בכל ריבית הלווה מסכים למחול עבור הריבית, ולמרות זאת אסרה התורה נתינת ריבית. וכדברי הגמרא (ריש פרק איזהו נשך) שריבית זה מדעתו של האדם ולמרות זאת אסרה התורה.

בבנק יש היתר עסקה ולכן מותר לקחת מהבנק הלוואה בריבית. אמנם צריך שמטרת ההלוואה תהיה עבור עסק ולא עבור מחיה. יש מגדולי הפוסקים שסוברים שאם יש ללווה עסק, או קופות השקעה, קרן פנסיה, או דירה, מותר לו לקחת הלוואה בריבית לצורך מחיתו, כיון שמשעבד את העסק שלו, ובמקום למכור את העסק למחיה, לוקח הלוואה, והרי זה כאילו לוקח את ההלוואה לצורך העסק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קס סעיפים ד-ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למעשה,
    אם אין לי עסק וכדו', כל רגע שיש לי הלוואה בבנק אני עובר על איסור ריבית, אם לקחתי את ההלוואה בשביל מחיה, ולא בשביל עסק?
    ומה הדין אם יש לי חסכון בבנק עצמו שהחסכון הזה הוא השקעה המניבה רווחים, האם זה נחשב כעסק שלי, שהרי אם לא אקח את ההלוואה לא יהיה לי כסף להשקיע בקופת החסכון.
    ג. אשמח לעצה למעשה איך בכל זאת אפשר לקחת מהבנק הלוואה לצורך מחיה או לצורך שמחה משפחתית וכדו' בלי לעבור חלילה על איסור ריבית.
    תודה רבה

  2. אם אין לך כל עסק וההלוואה בריבית רק לצורך מחיה, יש בכך איסור ריבית. אם יש לך דירה או השקעה או חסכון בבנק מותר לך לקחת הלוואה עד לגובה החיסכון שיש לך. וגם אם יש לך באותו בנק חסכון אתה יכול לקחת הלוואה בגובה הזה.