ספינת טיולים בשבת

שאלה:

שלום. אני יוצאת לחופשה בשייט בספינה וזה יוצא על יום שבת. מה ניתן לעשות מבחינת עירוב? האם מותר לקחת איתי חפץ? באיזו דרך? תודה!

תשובה:

שלום וברכה

הים או נהרות עמוקים נחשבים כרמלית ואכן יש שם איסור הוצאה בשבת מדרבנן, ממילא הספינה דינה כמו כל מלון אחר, שלולי שעושים עירובי חצרות לא ניתן לטלטל מהחדר החוצה.

באשר לגבי בית מלון – הספינה תמיד הכלל כך:

אם ישנם עוד אורחים יהודים בבית המלון או הספינה, צריכים לשכור מאת בעל הבית מלון את המלון לשבת [ב”פרוטה”] ולאחר מכן צריך לזכות לכל השוהים שם את המצות ולעשות בזה עירוב חצירות, אם אין שם יהודים אלא אתם אין צורך בעירוב חצירות. אולם מסתבר שיש עוד אורחים יהודים [בין שומרי תורה ובין שאינם שומרי תורה], ולכן חייבים לשכור את כל המלון כדי שיוכלו לעשות עירוב.

אם כל האורחים אוכלים בחדר אוכל אחד והאוכל מובא על ידי בית המלון אין צורך בעירוב, אך מאחר וכתבתם שהבעל בית מלון נכרי, מסתבר האוכל שם אינו כשר ואתם מביאים אוכל מעצמכם, ובמקרה כזה צריך עירוב

מקורות:

כיון שיש בזה הרבה פרטי הדינים בספר נתיבות לשבת (לר”י בלוי, פרק לד) מצורף בזה קובץ: עירוב בבתי מלון.

כמובן יש לזכור, שאין היתר ללכת בספינה כזו, אלא אם כן נכנסים שם יותר משלושה ימים לפני שבת, וכן כל מפעילי הספינה הם גויים, ורוב הנוסעים גויים, ראה שו"ע סי' רמח וביאור הלכה שם.