מה זה אלוקים? / איך מלמדים ילדים?

שאלה:

שלום, אני מורה לתלמידות מבתים ספרדים שומרי מצוות. כעת לומדות חומש בראשית. ונשאלתי ע"י כמה תלמידות- מי זה ה' כיצד היה לפני העולם ומה עשה בעולם כשהיה תוהו ובוהו? עניתי להם כפי הבנתי- כמה איננו מבינים וכו' אשמח לשמוע על תשובה שיכולה לספק בנות בגיל זה. תודה

תשובה:

שלום וברכה

למעשה לא ציינת בנות כמה הבנות… זה מאוד משנה… ילדה בכיתה א' השפה איתה מאוד פשטנית: יש ה' שאי אפשר לראות אותו ואין לו גוף והוא בשמים תמיד היה ותמיד יהיה והוא בורא העולם ומשגיח וכו' וכו', ויש לידות בכיתה ח', שאיתן זה כבר יותר מעמיק ורחב, הן בנוגע לעצם מציאות ה', הן כבר מבינות מופשט, ויכולות להכיל מה זה כח אין סוף, שמחייה את העולמות בכל רגע, וכל הזמן המציאות תלויה בו, ולא רק ברא את העולם ומשגיח לראות שהכל בסדר, אלא בכל יום גולל אור מפני חושך ובכל רגע מנשים אותנו ומחייה אותנו ומקיים הכל ודואג מקרני ראמים עד ביצי כינים, והוא שומע את בקשותינו. הרבה יש מה לדבר…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה.
    הבנות בכתה ו'.
    הסברתי להן שה' זו מציאות רוחנית כפי שאיננו רואים את הנשמה…וכו'
    אבל הן שאלו יותר מה עשה בעעולם קודם?
    ומה זה קודם? בלי סוף שנים? למה פתאום זה התחיל? וכד'

  2. מה הוא עשה לא נוכל לדעת כי אין לנו השגה במציאותו, לעולם לא נבין את עצם המציאות שלו כי היא מופשטת ללא גוף רוחניות צרופה ללא שום גבולות והגדרות, לא שייך לשאול מה היה בעולם קודם כי לא היה עולם, היה רק מציאות אלוקית, והיא היתה נצחית אף פעם לא התחילה, ובכלל מימד שנקרא זמן גם הוא נברא ולא היה קיים קודם… מדוע הוא בחר בנקודת זמן זו לברוא עולם זה לא בהשגתנו, ומדוע בחר לברוא עולם – כדי להיטיב עם ברואים, כי טבעו של הטוב לרצות להיטיב. אלו דברי רמח"ל.