לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הוציאו בטעות ספר תורה שאינו גלול למקום הנכון

שאלה:

לכבוד הרב, בית כנסת שבה הוציאו מהארון ספר המגולל לחומש בראשית במקום חומש דברים, והטעות התגלתה רק על הבימה. מדובר בספר כעדות המזרח ללא גללת מהירה הבנויה בתיק, ואף יש בד דק שגלול מאחורי הקלף לאורך כל הספר שנועד למנוע מגע ישיר בין היד לבין הקלף אך גם מוסיף משקל כבד. על כן הגלילה היא מלאכה קשה לאנשים המבוגרים המתפללים שם, ואף דורש זמן רב לביצוע. השאלה היא: האם מותר להוציא ספר אחר שכבר גלול למקום הנכון? אם כן, איך נכון לעשות: להוציא ספר שני ולהשאיר את הראשון על הבימה ורק בסוף להחזיר את שניהם (מה שייראה קצת משונה שהרי מדובר בשבת רגילה שלא מוציאים בה שני ספרי תורה), או פשוט מההתחלה, לפני הקריאה, להחזיר את הראשון ולהחליפו עם אחר שכבר מוכן לקריאה. או שכל זה לא נכון ואכן חובה לגלול בכל אופן על אף הטרחה והקושי, כי חייבים לקרוא מהספר הראשון שהוציאו? נודה לרב מאוד על ההכוונה הנכונה.

תשובה:

שלום וברכה,בסידור יעב"ץ [ריש הל' קריאת התורה] הביא מחלוקת בין הפוסקים אם מותר להחזיר את הספר למקומו ולהוציא ספר אחר לקרוא, בו, ומסקנת האחרונים לדינא לאסור, משום שבכך יש פגם ולעז על הספר הראשון, ראה ס' החיים לר"ח פלאג'י, שו"ת שלמת חיים סי' קיב, כף החיים קמד יג ועוד רבים.

יום נעים.