ממתי אומרים סליחות לאשכנזים?

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב. מדוע האשכנזים נוהגים לומר סליחות רק 4 ימים לפני ראש השנה ואם יש פחות מ4 ימים מתחילים שבוע קודם?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא של ארבעה ימים כפי שהביאו הפוסקים בסי' תקפא, הוא משום שכפי שבמצות הקרבנות בבית המקדש הכלל הוא שמבקרים את הקרבן ארבעה ימים לפני הקרבתו לראות שלא אירע בו מום, כך גם הסליחות ענינן לבקר את בדקי בתי הנפש לחזור בתשובה וגם הם יהיו ארבעה ימים כמו בקרבן. טעם נוסף, משום שיש נוהגים להתענת עשרה ימים לפני יום כיפור וכיון שבשבת וחג לא מתענים חסרים עשרה ימים מראש השנה עד יום כיפור, ואותם משלימים בימי הסליחות. ראה משנה ברורה שם ס"ק ו. כמו כן נהגו להתחיל לומר סליחות במוצאי שבת, כדי שיהיה יום קבוע, ולכן, אם אין ארבעה ימים ממוצאי שבת מתחילים שבוע קודם.