האם אפשר לקבוע כהונה על פי שם משפחת קפלן?

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים, היכן/איך אפשר לברר אם אני כהן? אין לנו מסורת על כך במשפחה מכיוון שההורים שלי עלו מברית המועצות וחזרו בתשובה בארץ. שמעתי ששם המשפחה שלנו הוא גם של כהנים וגם של ישראל, ולכן אי אפשר לדעת בברור אם אנחנו כהנים לפי שם משפחה זה (משפחת קפלן). תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום רב,

אם אין לכם מידע על כך שאתם כהנים. אז אתם לא כהנים. כלומר, הכרעת הדין בזה שאינכם כהנים משום שהולכים לפי הרוב שאינם כהנים. ראה פני יהושע כתובות כג,א. ופשוט שזה כך שהולכים לפי הרוב. השם קפלן אמנם מצוי בכהנים אבל כפי שאתה אומר גם מצוי בלא כהנים ולכן זה ודאי לא יכול לקבוע שאתם כהנים. מלבד זאת כידוע לא ברור כלל עד כמה אפשר לסמוך על שם המשפחה גם כשהוא מורה על כהונה כדי לקבוע כהונה.