קידוש וסעודה בשבת – כמה וכיצד?

שאלה:

1.ארוחות שבת-קשה לי לאכול בשבת (יום שבת) את הארוחות אחרי שאני מברך(כי אני לא ממש רעב)יש אפשרות לברך רגיל אך לאכול משהו קטן במקום הארוחה(מזונות או שהכל)ובשעה יותר מאוחרת לאכול את הארוחות? 2.האם מותר לשטוף את מברשת השיניים בשבת בבוקר לאחר צחצוח השיניים?(הבנתי שבשישי בערב מותר לצחצח שיניים+לשטוף את המברשת)אני לא אוהב להשתמש במי פה במקום לצחצח את השיניים ואי אפשר להשאיר מברשת עם משחה עליה משבת בבוקר עד מוצ"ש. 3.האם בארוחות שבת -יש חובה לאכול יותר מ 216 גרם לחם ולברך לאחר הארוחה ברכת המזון? אם כן באיזה ארוחות שבת(ארוחה ראשונה,שנייה,שלישית,או כולן) חובה לעשות זאת? 4.ברצוני לצרף או לברך את הבית ואת משפחתי בבריאות והצלחה-בקידושי שישי ושבת,האם ניתן לקבל נוסח לברכה כזאת?ומתי כדאי לצרף את ברכה זאת בקידושי שישי ושבת?(קידוש ראשון,שני,שלישי(הבדלה)או אפשר לצרף לכולן),תודה.

תשובה:

שלום וברכה

1. ניתן לעשות קידוש בשבת בבוקר [זו הכוונה "מברך"?] על היין ולאכול כזית עוגה, ואת הסעודה עצמה לאכול מאוחר יותר. כמו כן לא חייבים לעשות קידוש מיד, אני למשל עושה קידוש קרוב ל11:00 בבוקר, אלא שלפני כן לא אוכלים כלום כי אסור לטעום כלום לפני קידוש.

2. אין לצחצח שיניים בשבת, בודאי לא עם משחה, גם לא בליל שבת! מרגע כניסת השבת לא משתמשים במשחה, ובמברשת גם נהגו להחמיר אלא שהמיקל באופן שאין רגילות שיצא לו דם יש לו על מה לסמוך.

3. אין חובה לאכול כל כך הרבה לחם בסעודת השבת, בכל סעודה אוכלים לכל הפחות כזית ויש אומרים כביצה, אינני יודע לומר בגרמים אבל הנפח הוא 50 סמ"ק, פרוסת לחם אחת ממוצעת זה כבר בסדר גמור.

4. לא מוסיפים על נוסח הקידוש שום דבר, רק את הנוסח שכתוב בסידור שתיקנו לנו חכמים, בהזדמנויות אחרות תתפלל להצלחתם ותברך אותם.

ברכה ןהצלחה בדרך החדשה!

הצטרף לדיון

15 תגובות

  1. 1.הכוונה אכן לקידוש- רשמת "ואת הסעודה עצמה לאכול מאוחר יותר" אפשר בבקשה לציין שעות של מאוחר יותר?גם בארוחה שנייה וגם בארוחה שלישית,תודה
    2.לא יוצא לי דם מהשיניים,והבנתי שהמקלים מאפשרים לצחצח שיניים בשבת אם לא יוצא דם.
    3.השאלה אם יש חובה בכל ארוחה לאכול לחם כביצה ולאחר מכן לברך ברכת המזון?הדגש פה האם אחרי כל קידוש+ארוחה יש לברך ברכת המזון.
    4.אני לא יוסיף שום דבר,אבל אפשר נוסח להצלחה וברכה לבני המשפחה שאני אברך אותם בזמנים אחרים?תודה על הכל

  2. 1. אין שעה מוגדרת, כל אדם עושה מה שנוח לו, ברגע שאתה כבר לא בתענית ואכלת עוגה עם הקידוש בבוקר, אתה חופשי לתכנן את היום שלך, העיקר שתאכל פעמיים…
    2. בלי משחה.
    3. בשלושת סעודות השבת יש לאכול פת [בסעודה שלישית בדיעבד אפשר עוגה] אבל לקידוש מספיק עוגה כמו שהסברתי.
    4. הכי טוב לבקש מהלב בשפה שלך, מה שמתאים לי לא מתאים לך… בורא העולם הוא אבא תבקש ממנו כל מה שמעיק עליך וכל מה שאתה מאחל לך ולבני משפחתך…

  3. 1.אין חובה לאכול את הארוחה השנייה בשבת בבוקר- עד חצות היום, ואת הארוחה השלישית- עד להבדלה?
    2.אז בשישי בערב לצחצח שיניים רגיל+לשטוף את המברשת ובשבת בבוקר להשתמש רק במי פה? או גם בשישי וגם בשבת להשתמש במי פה?ומה לגבי האופציה להשים את המברשת בכוס מים בשבת בבוקר ואז כביכול המברשת מתנקה?
    3.אז אני מבין שבשלושת הסועדות של שבת -אני צריך לאכול כמות לחם גדולה מזית על מנת לקרוא ברכת המזון?(כי אני רק בארוחה ראשונה(שישי בערב) אוכל לחם)
    תודה.

  4. ברגע שטעמת בבוקר אין כל כך הקפדה שסעודה ראשונה תהיה לפני חצות היום.
    סעודה שלישית צריכה להיות לפני השקיעה! לא מספיק שהיא לפני הבדלה.
    השבת מתחילה ביום שישי בשקיעת החמה, אין כל הבדל בדין בין היום ללילה. אתה רגיל לשימוש האזרחי במושג יממה. ביהדות כשהשמש שוקעת מתחיל יום – שבת, וכבר אז לא מצחצחים שיניים רגיל. תשתמש רק במי פה גם בלילה.
    תאכל לחם בשלושת הסעודות.
    בהצלחה.

  5. אז אשמח אם תעשה לי סדר כי התבלבלתי לגמרי,תודה!
    -מכניסת שבת עד מוצאי שבת אני משתמש רק במי פה במקום לצחצח שיניים.
    -בשלושת סעודות השבת אני אוכל לפחות "כזית" לחם ומברך ברכת המזון לאחר מכן.
    -סעודה שלישית -לאכול לפני השקיעה.
    -בשבת בבוקר אני קם ,עושה קידוש(שותה רביעית יין+חתיכת עוגה/לחם)(יש צורך לברך אחרי הקידוש על משהו?),לאחר מכן בסביבות 08:00 -שותה קפה עם עוגה ועושה ברכה ראשונה+אחרונה על הקפה והעוגה ובסביבות 13:00 אוכל ארוחה שלמה(ארוחה שנייה)+מברך אחריה ברכת המזון,ולפני השקיעה אוכל ארוחה שלישית

  6. 123 נכון.. לגבי ברכה אחרונה אחרי הקידוש ברור, אם אכלת עוגה, מברכים ברכה מעין שלוש – על המחייה ועל הגפן כוללים שניהם יחד בברכה ראה בסידור אחרי ברכת המזון זה מופיע.
    מה שקצת שכחת בכל הסיפור זו תפילת שחרית…. חבל… נעשה סדר כמו שביקשת:
    קמים בבוקר נוטלים ידים, שותים משהו והולכים לבית הכנסת לתפילת שחרית עם קריאת התורה ומסוף, תפילה חגיגית. חוזרים הבית עושים קידוש עם עוגה, לומדים קצת תורה, אחר כך עושים סעודה וכו'…
    בהצלחה

  7. לא הכנסתי את הבית כנסת/לימוד תורה לשאלה,כי אני לא יודע ממש- מה לעשות לגבי האוכל אז שאלתי רק על זה.
    -לא הבנתי למה לברך ברכת המזון אחרי הקידוש+עוגה ולא רק "על המחיה" ו"על הגפן" ,כי הבנתי שקוראים ברכת המזון רק אם אכלתי 230 גרם "מזונות".
    -אני ארשום את הסדר יום שלי מחדש ותתקן אותי בבקשה איפה שצריך,תודה.
    קם בבוקר,מברך "שהכל"+"מיני מזונות"שותה קפה+עוגה ב 8:00 -מברך "בורא נפשות"+"על המחיה",
    עושה קידוש בסביבות 11:00(שותה רביעית יין+חתיכת עוגה)מברך "על המחיה" ו"על הגפן",ובסביבות 13:00 אוכל ארוחה שלמה עם לחם בכמות "כזית"(ארוחה שנייה)+מברך אחריה ברכת המזון,ולפני השקיעה אוכל ארוחה שלישית

  8. לא אמרתי לברך על העוגה ברכת המזון, רק על לחם או עוגה בכמות קביעות סעודה.
    יש להמנע מלאכול עוגה לפני התפילה, בכל יום ולא רק בשבת, כמבואר בשו"ע בסי' פט שאין זה כבוד לתפילה שאדם מלא כרסו לפני שמתפלל לה'. לשתות מותר.
    לא מברכים בורא נפשות אחרי שתיית קפה כיון ששותים אותו לאט לאט, ברכת בורא נפשות תאמר רק אם שותים רביעית 86 סמ"ק בשתים שלוש לגימות רצופות.
    אגב המלצה בפרט בימי החורף, במקום לעשות קידוש עם עוגה ב11:00 אחרי התפילה, תאכל ישר את הארוחה עם הלחם, וכך יקל עליך לאכול סעודה שלישית אחה"צ כי כבר יחלוף מספיק זמן. ואם לא תאכל עוגה לפני התפילה יהיה לך קל לאכול לחם ב11:00
    לא להבהל מפרטי ההלכות כשמתרגלים הכל נעשה ברוטינה קבועה בלי לחשוב כמעט, זה נכנס לאוטומט, וכל עוד לא התרגלת, גם אם תעשה שגיאות לפעמים זה טבעי ובורא עולם אוהב אותנו עם השגיאות, לאט לאט תלמד הכל בקלות.
    בהצלחה

  9. הבנתי,תודה!
    מה לגבי האופציה הזאת:
    קם בבוקר עושה קידוש בסביבות 08:00(שותה רביעית יין+קפה+עוגה)מברך “על המחיה” ו”על הגפן”,ובסביבות 13:00 אוכל ארוחה שלמה עם לחם בכמות “כזית”(ארוחה שנייה)+מברך אחריה ברכת המזון,ולפני השקיעה אוכל ארוחה שלישית עם לחם בכמות “כזית”+מברך אחריה ברכת המזון.
    תודה

  10. אחרי שהתברר שב"ה אתה מתפלל שחרית זה לא מוצלח, כי חובת קידוש היא רק לאחר שחרית, לפני שחרית כיון שזה עדיין לא זמן סעודה, לא עושים קידוש אלא שותים בלי קידוש, ואדם חלש שגם צריך לאכול משהו לפני התפילה כדי שיוכל להתרכז, אוכל בלי קידוש, רק אחרי שחרית אפשר לקדש, כל השאר בסדר.

  11. אני מקווה שזאתי תיהיה תגובתי האחרונה :)תודה
    אז מה לגבי סדר היום הזה:
    קם בבוקר,שותה משהו קטן,מתפלל שחרית,עושה קידוש בבית לאחר שחרית (שותה רביעית יין+קפה+עוגה)מברך “על המחיה” ו”על הגפן”,ובסביבות 13:00 אוכל ארוחה שלמה עם לחם בכמות “כזית”(ארוחה שנייה)+מברך אחריה ברכת המזון,ולפני השקיעה אוכל ארוחה שלישית עם לחם בכמות “כזית”+מברך אחריה ברכת המזון.

  12. שאלה קטנה:
    יש אפשרות אחרי שאני מתפלל שחרית- לחזור הביתה -לאכול רק קפה+עוגה לברך ראשונה "מזונות" ואחרונה "על המחיה" ורק אחרי שעה לעשות קידוש ולברך אחרונה "על הגפן"? תודה.

  13. אין כל אפשרות, ברגע שהתפללת שחרית חלה חובת קידוש, ואסור לאכול ולשתות כלום בלי קידוש, אבל מה הבעיה לקדש לפני שטועמים מהעוגה?