הוצאת כלב עם דיסקית וקולר בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב, כלב שנצרך לגדלו, האם בשבת מותר להוציאו לרה"ר כשבקולר שלו יש טס ברזל חרוט עם מספר טלפון של הבעלים? ועוד, האם יש בעית טלטול עם זה שלפעמים מושך הכלב עם הרצועה כגון להרחיק אותו מאדם שמתקרב או חפץ שעל הדרך? תודה רבה!!

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לדיסקית: כאשר יש במקום עירוב אין בעיה, כאשר אין עירוב אכן דנו בזה הפוסקים, ראה ערוך השלחן סי' שה סעי' ה, ולהלכה הכריע בשמירת בשת כהלכתה פרק כז הערה לד, שאם חוקי המדינה הם שכאשר הכלב נמצא בלי דיסקית הורגים אותו, יש להקל שיצא כך והוא בכלל דברים הנעשים לשמירתו, ראה שם בשו"ע סעי' א ומותר, אבל אם זה רק חשש קנס וכדומה – אסור.

בנוגע לקולר: מותר להשתמש בקולר לכלב בשבת, כיון שאיסור טלטול בעלי חיים הוא רק להרימם מהריצפה, אבל למושכם או לדוחפם אין איסור. ראה שו”ע סי’ שח סעי’ לט – מ. ומותר למשוך בקולר לצורכה במקום שאין עירוב, ראה שם סעי' ב.