תשלום חוב שנשחק מערכו והלווה מבקש לשלם ערכו המקורי-פתרון לבעיית ריבית.

שאלה:

הנושא: תשלום חוב שנשחק מערכו והלווה מבקש לשלם ערכו המקורי-פתרון לבעיית ריבית. לקראת חתונת בתי התחייבתי סכום משמעותי לכשירכשו דירה. הסכום ננקט לפי ערך דולרי כנהוג אז. כידוע ערך הדולר ירד משמעותית במשך השנים. עכשיו הזוג רוכשים דירה וברצוני לשלם להם יותר מסכום ההתחייבות ואף יותר מהערך השקלי דאז. השאלה: כיצד הדרך הטובה ביותר להנצל מחשש ריבית לאור המצב שנוצר? ע"י מחילה? בשני תשלומים נפרדים (קרן לחוד ותוספת לחוד)? או פתרון אחר.

תשובה:

שלום וברכה,

הפתרון של קרן לחוד ואחר זמן להוסיף את הרווח הוא הפתרון הטוב ביותר. כאשר נותן מתנה לבעל חוב והמתנה אינה עבור הקדמת המעות אם נותן לאחר זמן ועבר זמן מהפירעון מותר לכו"ע. וגם לשיטות שמחמירות שמתנה מרובה אסור משום שנראה מהסכום שזה עבור ההלוואה, כאן יש להתיר משום שאב וביתו אינו משום אגר נטר. אלא שגם באב ובנו אסור שיתן בזמן אחד, אבל אחר זמן גם במתנה מרובה – מותר.

יש לציין שיתכן ומותר להוסיף בתשלום של הקרן גם תוספת שהאב מענוניין להוסיף, מאחר והתוספת היא כמתנה ולא אגר נטר, וכאשר החוב הוא חוב דרך מכר ולא דרך הלוואה, ודעת הרמ"א בסימן קס סעיף ד שתוספת מתנה בחוב של דרך מכר מותר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קס פרטי הדינים בזה.