הכנה בהחזרת ארבעת-המינים ביו"ט לצורך אשה/לצורך חוה"מ

שאלה:

מנהג העולם להחזיר את ארבעת המינים ביו"ט עבור האשה וכן הבלתי נשואים מחזירים עבור חוה"מ. לכאורה למה שזה לא יהיה הוצאה שלא לצורך (האשה פטורה) או מכין (במקרה השני)

תשובה:

שלום וברכה

הוצאה שלא לצורך ודאי אין כאן, כי הגם שהאשה פטורה הרי היא רוצה לקיים את המצוה, להוציא גלידה כדי לאכול אותה מותר ביום טוב למרות שאין חיוב כזה, אם כן לקיים מצוה למה לא… גם מכין אין כאן, כיון שכבר טבע בענין זה הגרש"ז אויערבך הגדרה, והובאו דבריו בהרבה מספרי המלקטים בענין, שכל הנהגה שהיא טבעית בשימוש, כמו החזרת סידור מבית הכנסת אחרי התפילה, או במקרה שלנו זה ארבעת המינים, לא נחשב כפעולה של הכנה, אלא כחלק מהשימוש. ההנהגה הטבעית שאם לוקחים משהו מהבית לצורך שימושו גם מחזירים. זו פעולה קלה הנטפלת לפעולה העיקרית. כלומר, לא דנים את ההחזרה כדבר בפני עצמו וכביכול זה נעשה לצורך מחר, אלא כך משתמשים, לוקחים ומחזירים.קורות: