מכת עכברים שהגיעה כתוצאה מחפירת השכנים

שאלה:

שכנים חופרים להרחיב הדירה, ונכנסו עכברים לבית של 2 שכנים. האם יש תביעה נגד השכן שחופר שגרם לעכברים ליכנס? לעשות הדברה וכו'

תשובה:

שלום וברכה,

השכן שמרחיב חייב לשלם עבור הוצאות הדברה כדי למגר את מכת העכברים.

בהצלחה.

מקורות:

הגמרא (ב"ב דף כג ע"א) מספרת שלרב יוסף היו לו דקלים קטנים, ושכנו היה מקיז דם לאנשים, ובגלל הדם היו עורבים באים ומתיישבים על הדקלים ומפסידים לו את הפירות. וביקש רב יוסף לסלק את האומנים שמקיזים דם כדי שלא יבואו העורבים. וביאר הרמב"ם ששני נזקים היו עושים העורבים. א. שמצפצפים בקולם. ב. שמלכלכים את הפירות. וכן פסק השולחן ערוך סימן קנה סעיף לט, שניתן לעכב על השכן שלא יעסוק במלאכת דם או במלאכת נבלות, היות וגורמים אלו המלאכות שמביאים עופות ומתיישבים שם, ומצפצפים בקולם, או שמכלים את הפירות.

ולכן ניתן לחייב את השכן שחופר שיסלק את העכברים שבאו כתוצאה מהבנייה, כיון שמציאות העכברים הוא דבר שמפריע מאוד.