ביטל הזמנה של נגן שהושכר לנגן בשמחה

שאלה:

'נגן שמחות' – שהוזמן ע"י חברו לנגן במקומו באירוע. מאחר והוא עצמו קיבל לאותו תאריך אירוע גדול יותר אחר. ביומיים שלפני האירוע הודיע החבר 'לנגן השמחות' שנריוע שלו יתבטח והוא רוצה לחזור ולנגן באירוע המדובר ואי לכך הוא מבטל את הזמנתו לאירוע. האם יש מקום לחייבו בפיצויים? מאחר ובזמן הזה 'נגן השמחות' לא לקח אירועים שהגיעו לפתחו? {לא היה ביניהם שום הסכמים כתובים / או דיבורים כלשהם על אפשרות של ביטול כזה או אחר}

תשובה:

שלום וברכה,

נגן שמחות שהוזמן על ידי החבר לנגן תחתיו נחשב לשכירות פועלים (למרות שלא נשכר על ידי בעל השמחה אלא על ידי החבר). ובכל שכירות פועלים אם היה קניין על השכירות או שהתחיל במלאכה, אם מבטלו חייב לשלם לו על ביטולו – מחיר של פועל בטל. ובמקרה הנ"ל שלא היה קניין עם הפועל, אם הפועל הפסיד עבודה במקום אחר – חייב החבר ששכרו לשלם לו את שכרו. ואם לא היה נשכר במקום אחר – פטור מתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

ביטל פועל ולא היה קניין, אם הפסיד מחמתו עבודה במקום אחר חייב לשלם. ואם לא הפסיד עבודה במקום אחר, פטור – ראה שו"ע חו"מ סימן שלג סעיף ב.

ועל הפועל להביא ראיה שאכן הפסיד עבודה במקום אחר – ראה ערוך השולחן שם.