נאמנות אדם חילוני על כשרות בשר

שאלה:

ידוע שחילוני פסול לעדות , מה הדין אם סבא שלי חילוני והביא לי בשר ואבי שגם הוא חילוני אומר שהם מקצבייה מסוימת כשרה . משפחתי הכינה את אותו בשר בתנור , האם הצינור צריך הכשרה ? אם התנור לא עבר הכשרה והכנתי בו מאכלים אחרים , מה דינם בדיעבד ?

תשובה:

  1. שלום וברכה
  2. אדם חילוני אינו נאמן על כשרות מזון, כיון שאינו מקפיד על כך בעצמו. כך נפסק בשו”ע יו”ד סי’ קיט שהחשוד על הדבר אינו נאמן בו. בנוסף, אם הוא מחלל שבת בודאי שאינו נאמן להעיד על הדבר אם הוא אסור או מותר. לכתחילה הייתי מכשיר את התנור כיון שההכשרה קלה, מנקים, ולאחר 24 שעות מהשימוש מפעילים על חומו הגבוה ריק והוא כשר. בדיעבד מאכלים שהוכנו בתנור, אם לא היה שם ממשות מאותו בשר ואני מניח שאין… הם כשרים לאכילה [בודאי אחרי 24 שעות, אבל גם בתוך 24 שעות יש להקל, ולא רק לספרדים שלא חששו לבליעות של נ"ט בר נ"ט, אלא גם לאשכנזים, משום שאף שלכתחילה חוששים בתנורים שלנו לזיעה, מעיקר הדין מסתבר שאין זיעה אלא רק ריחא, ובזה יש להקל כשאינם יחד, ראה רמ"א ונו"כ בסי' קח].
  3. עכשיו תעשה הכשרה.
  4. בהצלחה