לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

אכל ספק כזית פת – האם מברך ברכת המזון

שאלה:

שלום רב, רציתי לדעת האם צריך לברך ברכת המזון על לחם, שאין אני יודע בוודאות אם כמותו היא כזית? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר לא אכלת שיעור שביעה ולא שבעת, הרי שהספק הוא ספק דרבנן [חיוב ברכת המזון מהתורה הוא רק במי שאכל ושבע] ואין לברך. יצויין שכזית זה מאוד מעט, כ30 סמ"ק ויש אומרים 17 סמ"ק, מקובל שגודל מעט יותר מקופסת גפרורים הוא כבר כזית…

אגב, אדם שאכל פחות מכזית אף ששבע מכך או ממאכלים אחרים אינו חייב ברכה אפילו מדרבנן, כך כתב בשו”ת אגרות משה ח”א סי’ עו ועוד אחרונים, כמו כן כלל לא ברור שהמאכלים האחרים בכלל טפלים ונפטרים באופן כזה בברכת הפת, ראה משנה ברורה בתחילת סי’ קעז.

מקורות:

משנה ברורה סי' רטו ס"ק כ.