עגונה שהותרה וחזר הבעל

שאלה:

שלום וערב טוב, שאלה שמסקרנת אותי.. האם קרה פעם בהיסטוריה שרב התיר עגונה ואח"כ התברר שהבעל חי? (זכור לי שמישהו סיפר לי מקרה כזה ואותו רב אמר לבעל שהלכתית הוא מוגדר כמת…)

תשובה:

שלום רב,

ישנה סוגיה ערוכה ביבמות על הנושא הזה. והדין הוא כמובן תצא מזה ומזה והולד ממזר. כלומר, גם כאשר היא נישאה בהיתר עפ"י עד אחד או עפ"י שני עדים. ראה שו"ע אבה"ע סי' יז סעי' נו. וזה אמרו שם בגמרא מתוך שהקלת עליה בתחילה (להינשא עפ"י עדות של עד אחד) החמרת עליו בסופה (אם בא בעלה שתצא מזה ומזה).

אני מבין שכוונתך לסיפור שמספרים על הרע"א שהוא פסק כך על פי הדין ולאחר מכן בא בעלה, ואמר שכך היה אמור לפסוק וכי לא היתה כאן טעות. אבל ברור שאם הוא בא והוא בחיים, אין ספק שמעיקר הדין הוא בעלה לכל דבר, ומדרבנן תצא מזה ומזה. אני לא יודע אם זה היה לא לא היה, אף פעם לא ראיתי את הסיפור הזה בכתובים באופן שניתן להניח שזה אכן אירע. אבל יכול להיות. אני פשוט לא יודע.