מיהו השטן?

שאלה:

קראתי בספר איוב שהשטן ניסה 'להסית' להקב"ה לבלוע את איוב חינם. אני מודע לזה שכתוב בתלמוד שהשטן הוא יצר הרע ומלאך המוות. אבל נראה לי שהשטן מתנגד להשם. כי בספר זכריה אחד ממלאכי השם אמר שאלוהים יגער בשטן כי הוא היה משטן לכהן הגדול. אז מיהו השטן המבואס הזה? ובנוסף, מדוע יש קיצוניים כאלה המתפללים את פולסא דנורא – בקשה לשטן להרוג מישהו – למרות שכל יהודי טוב מתפלל כל בוקר להשם "תרחיקני מיצר הרע"?

תשובה:

שלום וברכה

השטן הוא ודאי אחד ממלאכי ה', ובעצם תפקידו בין השאר הוא להיות קטיגור, הקטיגור עושה את תפקידו, אבל לפעמים השופט גוער בו וסותם את פיו, מחמת כל מיני זכויות שיש לנאשם, ולעולם נתפלל שבורא העולם יגער בשטן ויסתום את פיו בגלל חסדי אבותינו הק' ועוד.

אינני יודע מי האנשים שהזכרת שמתפללים להרע לאנשים אחרים, אנחנו תמיד חונכנו ומחנכים להתפלל תמיד לטובת עם ישראל כולו, וכבר אמרו בגמרא "יתמו חטאים מן הארץ ולא חוטאים", לעולם תפילתנו שכל עם ישראל כולל הרחוקים שבהם יחזרו בתשובה. עכ"פ עם ישראל לעולם לא מתפלל לשטן וגם לא לשום מלאך אחר! כל פנייה למלאך או לכל כח אחר היא עבודה זרה!