הפסקת תענית על ידי תנאי

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול לגבי הפסקת תענית. קיבלתי על עצמי תענית 40 בלי נדר ואמרתי "בלי נדר" ובנוסח הוספתי ואם לא אוכל או לא ארצה אומר: " מזמור לדוד ה' רעי.. וכו' " (בקבלה עצמה לא אמרתי את כל המזמור אלא וכו') החלטתי להפסיק והפסקתי בלילה ואמרתי את המזמור בשלמותו. האם הצום בטל ברגע שאמרתי את המזמור?

תשובה:

אכן כן. למעשה יש לדעת שגדולי הדורות האחרונים הורו שאין להרבות בתעניות, אין זו הדרך! יש להרבות בלימוד התורה ובחיי קדושה, כל שעה שתוסיף בלימוד התורה יתר על קביעותך שכרה אין קץ והיא מקרבת אותך לאבינו שבשמים במידה שלא תאמן.

עלה והצלח.