פמוטים על סיר החמין בשבת

שאלה:

בהנחה שמשגיח הישיבה מניח את פמוטי השבת על מכסה סיר החמין בשביל שהבחורים לא יוכלו לפתוח את הסיר ולקחת מהחמין לפני הסעודה. האם זה תופס? האם ניתן להוריד את הפמוטים בדרך אחרת?

תשובה:

שלום וברכה

ברור שהפמוטים הם מוקצה ויש בעיה להוריד אותם בשבת, יש לנער שיפלו… הנדון היותר מעניין הוא האם זה יעזור לנער, האם הסיר יחשב בסיס לדבר האסור וממילא גם הוא עצמו נעשה מוקצה? ובזה התשובה היא, שכיון שהפמוטים עשויים כאן כדי לשמש את הסיר ולא הסיר אותם, הוא איו נחשב בסיס והסיר עצמו אינו מוקצה, ודי בניעור כנ"ל.

מקורות:

שו"ע סי' רנט סעי' א ומשנה ברורה שם ס"ק ט.