גדר חיוב השמיעה בקריאת התורה

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול לגבי חיוב שמיעת קריאת התורה מה הגדר שלה, האם צריך לשמוע כל מילה או שמספיק לדעת בכללי היכן אוחזים וכד' האם זה כמו שמיעה של קריאת מגילה או יותר קל או יותר חמור? תודה.

תשובה:

שלום רב

בענין זה נחלקו הדעות, האם קריאת התורה היא חובת הציבור, ואם קראו במנין זה נתקיימה המצוה אף שחלק מהציבור לא שמע את הקריאה כראוי, או שהיא חובה המוטלת על כל יחיד ויחיד. להלכה, לכתחילה יש להקפיד לשמוע את הקריאה לחוש לדעות שהיא חובה המוטלת על כל יחיד, אולם בדיעבד גם אם לא שמע כראוי אין צריך לחזר אחר הקריאה במקום אחר.

מקורות:

כן כתב המשנה שכיר ח”א סימן צ’ כיון שקריאת התורה חובת ציבור היא. וכן פסקו המנחת שלמה ח”ב סי’ י”ד והציץ אליעזר חלק י”ח סימן ה’ ועוד אחרונים. אך לכתחילה ודאי יש ליזהר לשמוע כל מילה כמו שכתב האגרות משה ח”ד סי’ כ”ג וסי’ מ’.