שמירת שבת בצבא

שאלה:

כבוד הרב שלום וברכה שמי משה אני חייל דתי המשרת בצבא בשבתות אני מאייש משמרות בחמ"ל,חדר שיש ממנו פקודות מבצעיות וחלקם בטחון שוטף שגרתי. לפעמים מתקשרים אליי לדברים מבצעיים,ולפעמים לא. הגבול בין דברים מבצעיים לדברים שגרתיים מאוד דק וקשה ההבחנה,ולפעמים אני מרגיש שאני מחלל שבת וההיתרים הם בדוחק רב. השאלה שלי האם יש עניין לבקש לעבור למקום ללא משמרות בשבת,או שיש לי על מי לסמוך ואני יכול להמשיך לעשות משמרות ללא חשש לחילול שבת? כמו כן,כיצד אני אמור לדעת מתי זה חילול שבת ומתי זה מותר?

תשובה:

השאלה שלך כבדת משקל ממש! גם בנושאים מבצעיים לא כל דבר מותר, רק דבר שיש בו פיקוח נפש. תרגילים שניתן לקיימם ביום אחר וכו' ודאי אסור, וגם במותר יש למעט בדברים לצורך הנדרש, אם אין פיקוח הלכתי במקום על הפעלת החמ"ל ברור שנכשלים ואם יש אפשרות יש לבקש לעבור למשהו אחר ללא חשש חילול שבת. זו אחת הבעיות הקשות של חייל דתי בצבא ויש לעשות הכל כדי שלא לבוא לידי נסיון.

בשורות טובות.