כתיבת על רצועת התפילין מאחור

שאלה:

שלום כבוד הרב, האם מותר לרשום את שמי על גבי רצועות התפילין (עם מרקר כשר) ? עם עשיתי כן, התפילין עדיין כשרות ? אם לא, אז אפשר לתקן את זה ?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה לא כותבים כלום, אבל למעשה אין בזה חציצה משתי סיבות: א. זה רק חזותא ואין ממשות, ראה שו"ע יו"ד סי' קצח סעי' יז. שנית, ברצועה יש בעיה של חציצה רק בהיקף הראשון של היד או בהיקף הראש, ראה רמ"א סי' כז סעי' ד, אבל בשאר חלקי הרצועה אין בעיית חציצה ולא צריך להסיר שעון למשל כשמניחים תפילין.