מחלוקות בישראל – מדוע?

שאלה:

בס"ד נשאלתי בקהילה! מדוע יש שוני בעדות לכאורה פילוג בדברי תורה. (אשכנזים, ספרדים, תימנים …) אשמח לתשובה שאוכל לתת עם מקורות.

תשובה:

שלום וברכה

אין ספק שהדבר נובע מירידת הדורות. בזמן שהיתה נבואה לא היו מחלוקות בישראל, המחלוקות החלו עם ביטול הנבואה בימי בית שני בתחילת תקופת הזוגות. חשוב רק לדעת שמעולם לא מצאנו מחלוקת בעיקרי הדברים, רק בפרטים, כלומר למרות שבתורה עצמה כלל לא מבואר מה זה תפילין, אין ויכוח על צורתן ותוכנן ואופן קיום מצותן, המחלוקת היא רק מה סדר הנחת הפרשיות בבתים, איזו פרשה קודמת לשניה, וכן על זה הדרך. זה הרעיון של המחלוקות. הסיבה לחילוקי המנהגים בפועל נובעת משני ענינים, האחד יש ראשונים שדרכם התקבלה בקהילות מסוימות שהיו מונהגות על ידם, כמו התימנים עם הרמב"ם למשל… ויש ענין שני, והוא כללי פסיקה שונים שהתקבלו, כמו הספרדים שקיבלו על עצמם הוראות השו"ע.