בקשות בשבת

שאלה:

שלום.
האם מותר לבקש בקשות אישיות בשבת? ואם לא, האם מותר לבקש על אחרים בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

נהגו שלא לבקש בקשות פרטיות בשבת ויום טוב כיון שזה גורם צער לאדם להזהר בצרכיו, ראה כאן מאמר נרחב בענין זה. אין הבדל בין אם מבקש על עצמו או על אחרים.

לגבי הימים הנוראים נחלקו בדבר זה גדולי הפוסקים, ולהלכה כיון שתפילה היא עבודה שבלב כל אחד צריך להתפלל כפי שמרגיש בליבו ולכן אם אינו מרגיש טעם בתפילתו בלי לבקש צרכיו יש לו על מי לסמוך ולבקש צרכיו בתפילות הימים הנוראים אף כשחלים בשבת.

מקורות:

בסידור אישי ישראל להגר”י מאלצן בפתיחה לתפילת ר”ה כתב שאין לבקש בקשות ביום הדין ולהתפלל רק על מלכות שמים כדי שלא לעורר את הדין, ומשום כך לא תיקנו חז”ל שום בקשה על סליחה וכפרה ומזונות רק תפילה קצרה על בקשת החיים.

ובספר כוכבי אור עמ’ רס”ב מובא בשם ר’ ישראל סלטנר שניתן לבקש על דברים פרטיים, כיון שבדורנו אנו בשביל פרנסה קלה עוזבים לדאוג על גלות השכינה, ואם נבקש רק על גלות השכינה בר”ה יראה שאין אנו מאמינים שהוא יום דין.

ור’ עוד בספר מכתב מאליהו חלק ג’ עמוד 73 ובאור יחזקאל תורה ודעת עמ’ קמ”ט.

ובהליכות שלמה פ”א הט”ו מובא בשם הגרש”ז אוירבך שמותר להוסיף בקשות בימים אלו ב’אלוקי נצור’ אף אם חלו בשבת, ור’ בהערה שם שלתמידיו הנחה שלא יבקשו בקשות פרטיות אף בימי החול.