ירושה של אח ואחות בדירה שההורים רשמו על שמם

שאלה:

ב"ה
אח ואחות שיש להם דירה רשומה על שם שני'הם. ההורים שלהם עדיין בחיים ב"ה
האם בהמשך י'הי'ה לאחות חצי מאותו הנכס? (מבחינת ההלכה שרק הבנים יורשים)

תשובה:

שלום וברכה,

רישום של הנכס על שם האח והאחות מקנה להם את הנכס. ולכן אחר פטירת ההורים לא יחול דין ירושה על הדירה כיון שכבר קנויה הדירה מחיי ההורים. אם התנו ההורים בעת הרישום של הדירה שאין הרישום של הדירה משום הקנאה, והרישום הוא פורמלי בשביל הרשויות, לא זו הילדים בדירה, והדירה שייכת להורים, ועם פטירת ההורים יחול על הדירה דין ירושה, והבן יירש לבדו ולא הבת. אלא אם כן הניחו הורים צוואה הלכתית שהבת תקבל את חלקה.

במקרה שהרישום של הדירה הוא פורמלי, יצטרך הבן להוכיח זאת בצורה ברורה כדי שיוכל להוציא את הבת מרישום של הדירה.

בהצלחה.

מקורות:

רישום על שם שתי האחים מקנה להם את הדירה לעצמם – ראה תשובת הרא"ש כלל צו סימן ד, והובא בב"י חו"מ סימן ס מחו' יח.

אם הרישום הותנה שאינו למטרת קניין אלא בגלל הרשויות אין זה קניין – ראה שו"ע חומ סימן קפד סעיף ב. וסימן ס סעיף ט, שאם רשם קרקע או שטר חוב על שם אדם שלישי שאין זוכה בו.