בורר במצות שלמות ושבורות ללחם משנה

שאלה:

איך אפשר בצורה פרקטית להוציא מצות מהחבילה ללחם משנה כאשר אין שום אפשרות לראות איזה מהם שלימה ובאיזה נשבר חתיכה בפינה הפנימית? לכאורה הדרך היחידה לוודא זה להוציא א' א' ואז לשים בצד את כל השבורות אך אז נקלענו לאיסור בורר!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יצויין שפוסקי זמנינו נחלקו אם יש בזה איסור בורר, ראה ארחות שבת פרק ג סעי' לו שהגרש"ז אויערבך [שש"כ פרק ג סעי' כח] סבר שאכן יש בכך בורר וכעין מה שאמרו שבאיסור והיתר המעורבים נחשב הדבר כשני מינים, אולם הגרי"ש אלישיב התיר [איל משולש בורר]. ולכאורה, אם דעתו להשתמש בשניהם באותה סעודה, כלומר גם את המצות השבורות יאכלו, רק ללחם משנה הוא מעונין בשלמות, לא גרע מכל ברירת שני מינים שמותרת כששניהם נאכלים בסעודה זו, כי זה מוגדר כך ברירה בין אוכל לאוכל, אבל אם דעתו רק ללחם משנה זו אכן שאלה.