קניית חפץ שגנב פועל מבעל הבית

שאלה:

שלום רב קניתי חליפה בחנות, המוכר דיבר איתי בצד בשקט והציע לי מחיר נמוך, הסכמתי וחשבתי שהוא מציע לי בצד בשקט כי הוא מוכר בשחור ללא מע"מ וכדומה. כעת גילו את אזני שאותו מוכר גונב מבעל החנות, מוכר חליפות בלי להגיד לו ומשלשל את הכסף לכיסו. שאלתי – האם עלי להגיע לחנות ולשלם לבעל הבית את מחיר החליפה, למרות שכבר שילמתי עליה? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

הקונה צריך לגשת לבעל החנות ולספר לו את מה שהתרחש. ואם בעל החנות יטען שהעובד גזל את הכסף לעצמו, חייב הלקוח לשלם את הפרש של הנחה בלבד. אבל אינו חייב לשלם את כל מחיר החליפה שנית, משום תקנת השוק.

בהצלחה.

מקורות:

אכן הקונה לא אמור לחשוב שהעובד גוזל את החליפה, וניתן להבין שכוונת העובד להסתיר כדי למכור בשחור. ולכן אין דינו כגונב מגנב מפורסם, אלא כקונה מגנב סתם,  נעשתה כדי שהמכירה תהיה בשחור, ולכן דינו כקונה מגנב שיש בו תקנת השוק, ולכן אינו חייב לשלם שוב לבעל הבית, אלא יש לשלם את הפרש של ההוזלה, והמוכר יתבע את העובד. כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שנו.