בחורה שנולדה לאישה רווקה ואין לה שם אב בתעודת הזהות

שאלה:

שלום רב,

נולדתי לאם יהודיה (רווקה עד היום) ולאב שהיה נשוי באותו הזמן לאישה אחרת (כדת משה וישראל).

אבי מעולם לא לקח אחריות עליי, כך שבתעודת הזהות לא מופיע שם האב.

אני עתידה להתחתן עם בן זוגי ומעוניינת להינשא כדת משה וישראל.

אשמח לקבלת תשובה בעניין, ולדעת מה הדין? וכן כמה זמן צפוי לקחת ההליך?

אודה לתשובתכם בהקדם.

תשובה:

שלום רב,

אין לך בעיה את תוכלי להתחתן בעזרת השם כדת משה וישראל. אבל כדאי לגשת לרבנות לרישום נישואין מוקדם מספיק, כי הם ישלחו אותך לפתוח תיק בביה"ד הרבני, ברור שאם יש תאריך חתונה לחוץ הם יעשו מאמצים לעמוד בתאריך. אבל חבל שגם אתם תהיו לחוצים. כדאי לגשת כבר עכשיו כדי לזרז את התהליך.

מאחר שאמא שלך אומרת שפלוני הוא אביך (ואני מניח שהוא כשר – לא קרוב משפחה או ממזר), היא נאמנת בכך כדי להכשיר אותך לקהל. למרות שאביך לא לקח אחריות עלייך. כלומר, אם הוא מודה ורק לא רוצה לשלם מזונות וכד', ברור שזה בסדר. אבל גם אם הוא מכחיש לגמרי. ההלכה קובעת שהאם נאמנת להכשיר.

מקורות:

האישה נאמנת לומר לכשר נבעלתי, ראה שו"ע אבה"ע סי' ד' סעי' כו. ושם כתוב שלגבי כשרותה לקהל היא נאמנת גם כאשר האיש מכחיש אותה. בנוסף, היום כמעט בכל מקום יש "תרי רובי" ולכן גם כאשר אישה פנויה יולדת ואין ידוע מיהו אביה ולגבי כשרותה לקהל היא כשרה. כמבואר בכתובות יד,א וראה שם ברש"י.