שימוש חולין בגופי תאורה של בית הכנסת

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב. אנו קבוצת מתפללים המתפללים בבית הכנסת הנמצא בתוך מקלט שקיבלנו לפני שנים רבות מהעיריה. במשך הזמן הוספנו דברים רבים בבית הכנסת כיאה לבית כנסת. כעת משרד הביטחון החל בשיפוץ מקלטים וביניהם גם המקלט שלנו. במסגרת השיפוצים יוחלפו גופי תאורה שרכשנו מכספי בית הכנסת ויותקנו גופי תאורה חדשים של פיקוד העורף.שאלתי היא מה ניתן לעשות בגופי התאורה הישנים. למוכרם אי אפשר. האם ניתן להשתמש בהם לשימוש פרטי?

תשובה:

שלום רב,

את מנורות בית הכנסת או את שאר החפצים של בית הכנסת ניתן למכור אם מקבלים עליהם תמורה כסף, אפילו מועטת, לפי ראות עיני הגבאים, וכך יהיו ראויים לשימוש של חולין. מעיקר הדין צריך את הסכמת שבעת טובי העיר כפי שנפסק בשו”ע סי’ קנג וראה שם במשנה ברורה ס”ק לח שכתב שגם שאר חפצי בית הכנסת נגררים אחר בית הכנסת. אולם כבר כתב בשו”ת מנחת יצחק ח”ו סי’ טז) שהיום הגבאים יש להם דין של שבעת טובי העיר ברכוש בית הכנסת והם רשאים למכור לפי הבנתם לטובת בית הכנסת. כך שגם אם לא ניתן למכור ממש, אבל סכום מועט שאותו מוכן אותו משתמש פרטי לתת – זאת יש לדרוש וכך להוציאן לחולין.