לקוח שקיבל בגד חילופי מהניקוי יבש

שאלה:

בחנות לניקוי יבש הרסו לי את העניבה. בתמורה נתנו לי עניבה שנשכחה שם על ידי אחד הלקוחות. לקחתי אותה והיא ברשותי. האם מותר לי להשתמש בה? האם היה מותר לי לקחת אותה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם בעל המכבסה היה נותן לך את העניבה כתמורה, היה מקום להקל. מאחר ואנו תולים שבעל העניבה קיבל פיצוי כספי תמורתה. אך אם יש לך ידיעה שהעניבה נשכחה על ידי בעליה, הרי העניבה שייכת לבעליה, ולכן אסור להשתמש בה. אם עבר זמן רב ולא באו בעליה של העניבה לדרוש אותה, יש כאן ייאוש ומותר לך לקחת אותה לעצמך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קלו סעיף א, ובסמ"ע שם שמבואר שלקוח שקיבל מהאומן טלית של אחר, אם האומן יודע שהחליף ונתן לו טלית של אחר, מותר לקחתה לעצמו, כיון שיש לתלות שהאומן קנה את הבגד מהבעלים ונותן ללקוח זה. אבל אם בטעות החליף אסור, כיון שהבגד שייך לבעלים. וראה שם בט"ז שאם שאם עבר זמן רב ולא באו לורשה מותר לקחתה.