זמן תפילה – להתחיל לפני סיום הזמן או לסיים?

שאלה:

נניח שהתחלתי את תפילת עמידה עשר דקות לפני סוף זמן תפילת שחרית , האם אני רשאי לכתחילה להאריך ולהמשיך לאחר הזמן , או שעליי למהר ולסיים לפני כן ?

תשובה:

שלום רב

זמן תפילה, פירושו שיש לגמור את השמונה עשרה לפני סוף הזמן, כך כתבו המגן אברהם פרי מגדים שו”ע ומשנה ברורה בתחילת סי’ פט. אמנם באשל אברהם בוטאשטש שם ובערוך השולחן סי’ קי נקטו שדי בכך שמתחיל את התפילה לפי הגיע הזמן, אולם כאמור הכרעת רוב גדולי האחרונים אינה כן. במקרה שהוא עומד לפני סוף הזמן, ידלג פסוקי דזמרא אבל לא על ברכות קריאת שמע, או ימהר בתפילה אם זה אפשרי.