ניקוטין – רפואה בשבת

שאלה:

בס"ד מהו ההיתר למי שהוא בתהליכי גמילה מעישון, להשתמש בשבת במדבקות ניקוטין? הרי, לא גזרו חכמים משום שחיקת סממנים אלא במי שיש לו מיחוש כמו אדם בריא זה שיש לו מיחוש מחוסר ניקוטין בגופו? ובפרט, שבתקופה שהוא עישן סיגריה, הרי הוא לא עישן בשבת ח"ו, ואף לא הדביק מדבקות אלו על גופו! מה שאין כן, הנחת מדבקת ריטלין עבור ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז. הספק הוא, בהלכה נפסק, מי שיש לו מיחוש בעלמא והוא מתחזק והולך כבריא, או שיש לו מכאובים קלים, וכן החש בראשו, אסור לו לבלוע כדורים או סירופ, וכן אסור לעשות לו שום רפואה בשבת, ואפילו על-ידי נכרי אסור לעשות לו רפואה בשבת. ואף משחה אין לו היתר למרוח בשבת על גופו. או שאפשר לומר שהמדבקה אינה בכלל גזירת שחיקת סממנים, ומותר להשתמש בה, כשם שמותר להתיז ספריי מיוחד להרדמת מקום כאב שיניים וכדומה. מוטי

תשובה:

שלום וברכה

המדבקה אין בה איסור של שחיקת סממנים כיון שהיא כלל לא רפואה, ואין לה תחליף על ידי תרופה, היא בעצם סוג של מאכל בריאים, יש נקודה אחרת והיא עצם השימוש במדבקה בשבת, חובה להכין לפני שבת כי אם לא פותחים ןסוגרים לפני שבת, אסור להסיר את הנייר מהדבקית.