טלטול ספר תורה בדרכים על ידי פסילתו

שאלה:

שלום וברכה: רציתי לשאול איך מותר להעביר ס"ת ע"י שפוסלים אותו. מוזכר בפוסקים ע"י התרת התפירות בין חומש לחומש. אך היום אם נעשה כזה דבר יוצא שנפריד חלק קטן מהפרשה האחרונה, היות והיום רוב הספרים נכתבים באופן שכל חומש נגמר באמצע היריעה. האם בכל זאת מותר להפריד? שמעתי שאומרים בשם הרב אלישיב שמותר לפסול ע"י שנותנים מפית (טישו) ומגלגלים את הספר (בלי להדביקה). האם יש מקור לזה? האם יש דרך אחרת לפסולו כדי להעבירו.

תשובה:

שלום וברכה

העברתי את שאלתך לגאון רבי מנחם יהודה גרוס שליט"א רב לשכת הקודש לעניני סת"ם בעיה"ק ירולשים, והשיב:

מבלי להכנס במקורות, אסור לפסול הס"ת, הן במחיקה או הפרדת יריעות. המנהג לשולחו כשר, אם באוטו לכתחילה ביד, ואם במטוס לכתחילה עם הנוסע מעליו במקום הנחת המזודה שלו, ויש מניחים בבטן המטוס, וכותבים "חפץ שביר", וכמדומה כן בשם הגרב"צ אבא שאול זצ"ל, אבל לא ממולץ, מחמת זילותא ודאית של זריקה, הנחת חפצים עליו, ובעיקר חום העלול להזיק לאותיות שיקפצו או יאדימו.

לא הבנתי הבדותא של הטישו, שתולים בשם מרן זצ"ל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כמה שאלות:
    1. האם כך הדין גם לספרדים? (כמדומני מעשים בכל יום שפוסלים על מנת לטלטל אצל הספרדים) וגם זכור לי שראיתי בילדותי את הרב מדביק משהו על הספר, על מנת לטלטלו.
    2. האם התשובה שהרב כתב נאמרה גם במיקרה שלא יהיה הספר בארון קבועה, ומעבירים את הספר על מנת לקרוא באופן חד פעמי או שהתשובה היא דוקא כשמעבירים על מנת להעבירו למקום קביעותו.
    לדוגמה, אם יוצאים לקאמפ 3 ימים עם הבית ספר, באופן שלא יהיה ארון מיוחד לספר ויהיה על שולחן מכוסה עם טלית, מותר לקחת?

    תודה רבה!

    מאוד אשמח אם תוכלו לעזור לי עם המקורות היות והשאלה נוגעת למעשה וגם לומדים את זה בכולל.