חבורה של עשרה שאכלו יחד – להחלק לשלושה

שאלה:

בס"ד שלום לכבוד הרב שתי שאלות בדיני זימון: א. האם חבורה של עשרה שנתחייבו בזימון וחלק ממהרים וכד' האם יכולים לזמן בשלושה והאם יש חילוק בין אם יהיה עשרה גם בלעדיהם או שלא יהיה עשרה בלעדיהם. ב. האם במקרים שלא נתחייבו בזימון וכגון שאכלו בשולחנות נפרדים וכד' יכולים בכל זאת לזמן או רק אם נתחייבו יכולים לזמן. תודה

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך הראשונה נדונה במפורש בשו"ע בסי' קצג סעי' א, שם מבואר שאינם רשאים להחלק עד שיהיו עשרים, כלומר לא ניתן להוריד מהחיוב של עשרה לשלושה, אבל יכולים לזמן בעשרה והשאר ימשיכו לאכול. וראה שם במשנה ברורה שלצורך מצוה לעיתים רשאים להחלק גם לשלושה, ויש שחילקו בזה בין מצוה דאורייתא לדרבנן.

אם אינם מצטרפים לזימון אין טעם בזימון… אבל אם אדם יושב בשולחן אחר והוא שומע מהשולחן לידו זימון – שם יש שלושה או עשרה – הוא רשאי לענות עמהם.