ריקוד קל עם הילדים בין המצרים או בשבת

שאלה:

האם מותר לרקוד בבית עם הילדים ללא מוזיקה כשלושת השבועות / בשנת אבל ללמד אותם להודות לבורא על כל מיני מתנות שהם קיבלו? ומה הדין ללא קשר לאבילות בסתם שבת רגילה שנפסק שאסור לרקוד – מה ההגדרה של הריקוד שנאסר והאם הנ״ל נכלל באיסור? לדוגמא נוספת בשבת ״חזק״ לעשות ״סיום״ על החומש שזה עתה סיימנו או בשבת זכור לקראת נס פורים וכדו׳ והדוגמאות רבות מספור. מותר או אסור?

תשובה:

שלום וברכה

מסתבר שקצת לקפוץ ען הילדים זה לא ריקודים ומחולות, זה חלק מההתנהגות החמה בבית, ידוע כבר הדיון לגבי הכעין ריקוד שעושים הרבה פעמים בשבת שיש בה שמחה, שעושים מעגל סביב השולחן, וכבר הורו שכיון שאינו ריקוד ממש אלא כעין הליכה כזו, אין בזה בעיה, כך כתב בערוך השולחן בסי' שלט סעי' ט, שהריקוד שלנו אין לו סדר ואין קשור ממש לשיר ואינו ממש מחול. כמובן שלא נתיר זאת סתם לאנשים מבוגרים, אבל עם ילדים שאין כוונה למחול כפשוטו אלא למשהו חינוכי של החדרת השמחה בעבודת ה', והריקוד איתם בכלל אינו מסודר הוא רק "יוצר אוירה" יש להקל, ובשבת ודאי יש להקל, ששם התקנה היא שמא יתקן כלי שיר ולא מצד השמחה שבדבר ובזה ודאי קיימת סברת הערוך השלחן.