עשר שנים ללא ילדים

שאלה:

בס"ד שלום לכבוד הרב אם בני זוג מנסים להביא ילדים לעולם במשך עשר שנים ולא הצליחו אזי הם צריכים להתגרש.השאלה שלי היא מדוע בדווקא עשר שנים ולא לדוגמא 11שנה או תשע?

תשובה:

שלום רב,

ראה ביבמות סד,א במשנה: "נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה – אינו רשאי לבטל (מצוות פריה ורביה). ובגמרא שם הביאו: "ת"ר. נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה – יוציא ויתן כתובה, שמא לא זכה להבנות ממנה. אף על פי שאין ראיה לדבר – זכר לדבר: מקץ עשר שנים לשבת אברם בארץ כנען – ללמדך, שאין ישיבת חו"ל עולה לו מן המנין". (אולם יש לדעת שהיום לא כופין על כך להתגרש ראה ברמ"א סי' א').