תלונה למשרד העבודה

שאלה:

שלום כבוד הרב.
1. האם מותר להגיש תלונה למשרד העבודה, על מעסיק קבלן? כך יוכלו להפתיע אותו בחקירה.
לא מדובר על תביעה בערכאות. זה הליך נפרד, שבדר"כ פועלים במקביל: מגישים תלונה, ובמקביל תביעה בערכאות (שמשתמשת בתוצאות החקירה שבוצעה בעקבות התלונה).
2. האם מותר לתבוע בבית דין, עמית לעבודה, שאומר שהוא יסרב לשתף פעולה עם החקירה, וגם התביעה (שתוגש לאחר קבלת היתר מבית דין, כמובן).
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אם למשרד העבודה אין יכולת של תוקף משפטי – מותר לתבוע שם, אך בתנאי שההליך המשפטי יהיה בבית דין. אדם שאומר שמסרב לדון בבית דין, לא יהיה ניתן לתובעו בערכאות עד שיגישו לו תביעה מבית דין ויסרב, אבל סירוב שאומר לחברו אינו נחשב לסירוב.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה כבוד הרב.
    אבל:
    1. הרב כתב ש "מותר/אסור לתבוע במשרד העבודה". אבל השאלה היא על הגשת תלונה, ולא תביעה משפטית.
    אני מניח שבסיום החקירה שלהם, יכול להיות השלכות משפטיות וגם פליליות.

    2. הרב כתב "אמר לחברו שהוא מסרב, זה לא היתר לערכאות".
    מה הדין אם שלח לו הודעה, שמזמין אותו לדין תורה, ויש לו 3 ימים להסכים. והקבלן לא הסכים/התעלם.
    מדובר על חילוני הדוק, שלא שייך מלכתחילה שהיה מגיע לבית דין. רחמנא ליצלן.
    האם עדיין צריך לפתוח תיק בבית דין, עם כל הפרוצדורה?

    3. הרב לא השיב לגבי – לתבוע את העמית לעבודה, בכדי שיעיד על מעללי הקבלן.

    תודה

  2. 1. אם אין תוקף משפטי למשרד לעבודה – מותר לתובעו שם. וכפי שתכתבי. אם יהיו השלכות פלילות – מותר. אין איסור תביעה בערכאות כשמדובר בתביעה פלילית. מאחר ואין לבית דין כוח להעניש על עברות פליליות מותר לפנות לערכאות. אך ראוי להתייעץ עם אדם שלא קשור לעסקה שיחליט בנושא.
    2. כדי לקבוע שהנתבע סרבן, צריך שיוגש לו תביעה מבית דין. הודעה שמוסר לתובע שלא יבוא לבית דין לא נחשב סרבן. אם מדובר באדם חילוני מובהק שאין סיכוי שידון בערכאות – מותר לפנות מיד לערכאות כמבואר בכסף הקודשים סימן כו. וגם לזה צריך שתייעץ עם אדם זר שיחליט, ולא לתת את החלטה לנוגעים בדבר.
    3. אסור לעד יחיד להעיד, מאחר ולפי הלכה לא מוציאים ממון על פי עד אחד. ולכן לא ניתן לכפות עליו לבוא להעיד, וכמבואר בשו"ע חו"מ סימן כח סעיף ג. ואם יש שתי עדים ניתן לחייב אותם לבוא להעיד. יתכן שאם לא מדובר בתביעה ממונית אלא בהגשת תלונה, מותר לעד אחד לעיד. וצ"ע.
    3.