דמי תיווך למי שאיננו מתווך

שאלה:

שלום וברכה אני אינני מתווך ומישהו שאל אותי לגבי דירה באזורי ודיברתי עם חבר שהיה גר באזור כשעכשיו הדירה שלו מושכרת והוא אמר לי שהוא מעוניין למכור את הדירה רק שבמחיר שהוא רוצה אין קונים ולכן הוא כרגע לא מפרסם נתתי למי ששאל אותי את המספר של בעל הדירה והוא אכן אמר לו את המחיר והקונה אמר שזה גבוה ואיננו מעוניין לאחר כמה חודשים הקונה פנה שוב לבעל הדירה והסכים לקנות ממנו במחיר שהוא רצה האם יש לי זכות לתבוע דמי תיווך?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הדירה נמכרה במחיר שהוצע בתחילה אלא שלקח זמן עד שהלוקח החליט והסכים, זכאי המתווך בדמי תיווך, מאחר ופעולתו אכן עשתה פרי.

לפי הלכה אין הבדל אם המתווך עוסק בתיווך, וכן לא משנה אם הוא מתווך מורשה, כל אדם שהצליח לתווך זכאי לקבל תשלום של דמי תיווך, מאחר ועשה פעולה שיש בה הנאה לצדדים.

בהצלחה.