הכנת משקה פשתן בשבת

שאלה:

הכנת משקה חם בריאותי בשבת, לשים כפית פשתן טחון בכוס ומוסיפים מים חמים (עירוי מכלי שלישי) ומערבבים לדואג שזה לא נדבק לגושים, כדי שיהיה אפשר לשתות (זה תחליף לקפה). האם יש חשש בישול, או לש, או רפואה בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

נראה שמותר לעשות זאת בשבת בכלי שלישי.

מצד לש אין בעיה כי זה משקה ולא בלילה. מצד רפואה אין חשש, כי לא מדובר בתרופה לאיזה מיחוש פשוט משקה בעל תכונות הטובות לגוי. ומצד בישול יש להקל שאינו מתבשל בכלי שלישי, אמנם לגבי עלי תה ידועים דברי הערוך השלחן שהחמיר ואמר עינינו הרואות שהתה מתבשל גם בכלי שלישי כמו בשני, אבל לא אמר כן על כל מיני התבלינים. אמנם בחזון איש חשש בזה על פי דברי החיי אדם כאשר מדובר במשקה רותח שיד נכוית בו. כמו כן בשו”ת חתם סופר יו”ד סי’ צה כתב, שלענין איסור והיתר כלי שלישי בולע ומפליט כמו כלי שני, עפ”ז יש שרצו לומר שכשם שהחמירו בקלי הבישול בכלי שני, מן הדין לפי החתם סופר להחמיר גם בכלי שלישי. וכ”כ בדעתו בס’ ברית עולם לר”ב זילבר מלאכת אופה. כך שיש מקום להחמיר בענין זה אבל המיקל יש לו על מי לסמוך.