תלמוד תורה דוקא בדיבור או גם בהרהור?

שאלה:

האם יש חיוב או עניין להתאמץ ולהוציא בפה את המילים בזמן תלמוד תורה? האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

תשובה:

שלום וברכה

ידועים בזה דברי השו"ע הרב לבעל התניא תלמוד תורה פרק ב הל' יב: "וכל אדם צריך ליזהר להוציא בשפתיו ולהשמיע לאוזניו כל מה שלומד, בין במקרא משנה ותלמוד". ומחדש שם, שמה שאינו מוציא בשפתיו אינו יוצא את המצוה בשלימות כיון שאינו מקיים "והגית" שהוא בהגיית הפה. אבל זהו חידוש, ופשטות דברי הגמרא בסי' מז אינם כך, ולא נהגו להקפיד בזה עד כדי כך, אבל ודאי המחמיר בזה תבוא עליו הברכה, בפרט שזה גם מועיל מאוד לזכרון.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ב"ה

    אדמו"ר הזקן מסביר בתניא שהעניין של להוציא בשפתיו דווקא כי אז יש שלימות של לימוד התורה כיוון שזה יורד לדרגה הכי תחתונה של המציאות שהיא 'מעשה'. ואז זה פועל את התיקון בצורתו היותר שלימה. מה שאין כן כשרק מהרהר וזה נשאר במחשבה