קורס אינטרנטי – ריבית

שאלה:

שלום כבוד הרב, אני רוצה לרכוש סדרת הרצאות אינטרנטיות בנושא מסויים. בדף הרכישה כתוב שישנם שתי אפשרויות תשלום – א. 650 ש"ח בתשלום אחד ב. 147 ש"ח בחמשה תשלומים = 735 ש"ח אם הבנתי נכון, עלולה להיות בזה שאלה בהלכות ריבית. עכשיו, מאוד הייתי רוצה שזה יהיה מותר. אבל אם אסור, אני כמובן מוותר על הרכישה. אשמח מאוד לדעת את הדין בשאלה הזאת. וגם, מה לכתחילה ומה בדיעבד. תודה רבה ושבת שלום ומבורך.

תשובה:

שלום וברכה,

בקורס אינטרנטי הלקוח מקבל את כל החבילה של הקורס, ולכן אם הציעו לו תשלום אחד מוזל או פריסת תשלומים יקרה יותר, עליו לשלם בתשלום אחד מוזל, ובכל ניצול משאלה של ריבית. אך אם משלם בפריסת תשלומים, והמחיר יקר יותר, נחשב לריבית מדרבנן, וכדי להתיר זאת יש לערוך היתר עסקה. וגם היתר עסקה לא תמיד יועיל לזה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קעג סעיף א.

והיתר עסקה יועיל לזה רק במקרה שההבדל הוא לא משמעותי. אם ההבדל הוא משמעותי, דהיינו שאם משלם בעשרה תשלומים יצטרך לשלם 40% יותר לא יועיל היתר עסקה, כיון שלרוב אין רווחים בעסקים של 40% בתקופה כל כך קצרה.