אכילת פירות לשם סעודה שלישית אחרי השקיעה

שאלה:

שלום וברכה. ראיתי בהלכה שמי שהתחיל לאכול סעודה שלישית לפני השקיעה אך לא קבע סעודה כגון שאכל פירות או מזונות, בהגיע שעת השקיעה חייב להפסיק לאכול. שאלתי לגבי אשתי שאסור לה לאכול גלוטן. א. האם בכלל יש אצלה דבר כזה של לקבוע סעודה על פירות/קטניות וכד ב. ומתוך כך מה דינה לגבי סעודה שלישית? האם צריכה בכל מקרה שהוא להפסיק בשקיעה?? תודה

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין לפי פשוטם של דברים, וכפי המובא בשו"ע בסי' רצט סעי' א, מי שאוכל פירות או קטניות אסור לו להמשיך אחרי השקיעה, אמנם בס' פסקי תשובות שם הערה 20, הביא שהגרש"ז אויערבך הסתפק בזה לגבי אדם שאןכל את הפירות לשם קיום מצות סעודה שלישית, שאולי יש בזה ענין של קביעות, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק נט הערה מז, וכן הביא שהסתפק בשרגא המאיר ח"ב סי' עב, וציין שיותר יש להקל בזה לנשים שבלאו הכי יש מחלוקת אם חייבות בהבדלה, אף שלהלכה נקטינן שחייבות בהבדלה. לכן, בפרט במקרה שלכם שהיא רגישה לגלוטן, ולאסור זאת זה מניעה של שמחת ועונג שבת, והצירוף אם שאר בני המשפחה באופן קבוע, ולכך יש יותר להקל בענין זה לכאורה.

ערב טוב.