עיסוי בשכיבה על הגב או על הבטן

שאלה:

שלום רב ! אני עוסק בעיסוי לתפס בשרירים וכדו' וכן ברפלקסולוגיה . 1)בשביל לטפל באיזור שרירי הגב ושרירי רגליים צריך לשכב על מיטה מיוחדת שיש מקום גם להכניס את הראש כך שלא ייתפס הצוואר אלא שצורת השכיבה היא על הבטן והתעוררתי שהרי יש בעייה לשכב על הבטן משום חשש "חימום" האם יש צד להקל ?והאם יש מקום לחלק בין נשוי לבחור ? 2) ברפלקסולוגיה שוכבים על הגב כי הטיפול נעשה בכפות רגליים וכאן השאלה מה אם איסור שכיבה פרקדן ? אמנם ראיתי שעיקר האיסור כשרוצה לישון אך גם בטיפול זה הרבה פעמים נכנסים למין רגיעה של נימנום מסויים (לפי הרפואה זה בתדרים אחרים משל שינה רגילה) אודה מאוד על תשובתכם ל-2 השאלות יישר כוח על פועלכם הנפלא!!

תשובה:

שלום רב,

בשתי השאלות איני רואה כל בעיה. כאשר ראשית כאשר המטרה היא רפואית (למרות שכמובן שזה לא חולה וכד') לא סביר שיאסרו את זה. ובכל אופן, ראה בשער הציון סי' רלט ס"ק יב שם משמע שזה רק בשינה. וראה עוד באורחות רבינו מהדורה חדשה עמוד קפט שם הביא בשם החזו"א שגם כאשר אינו ישן. ואם אין לו כר תחת ראשו ורגליו למעלה כתב שם עמוד קצ בשם החזו"א שזה אינו נחשב לפרקדן.