החולים מתרפאים בתחיית המתים

שאלה:

שלום לכבוד הרב, האם הנכים, בתחיית המתים יתרפאו?

תשובה:

שלום רב,

אם כוונתך לשאול האם המתים שמתו במומן והיו נכים כאשר חיו, האם אם יתרפאו או לא, זו גמרא ערוכה במסכת סנהדרין צא שאם יעמדו במומן ואח"כ יתרפאו. וכך בעצם אנו אומרים בתפילת שמונה עשרה מחיה מתים ברחמים רבים סומך נופלים. אולם אם כוונתך לשאול האם הנכים שעודם בחיים האם הם יתרפאו לא זכור לי אם נאמר כך.

כלומר, מי שזכה ל"תחית המתים" עליו חל המעלה של עומדים במומן ומתרפאין. אבל מי שלא זכה לתחית המתים אין להם מעלה זו לכאורה.

דוגמה לדבר מצאנו הרי מחלוקת גדולה על אותם אלה שיזכו לתחיית המתים האם הם ימותו אח"כ או לא..  כך ביאר רבנו סעדיה גאון בהרחבה במאמר השביעי והתשיעי מספר האמונות והדעות, ואחריו רבנו האי גאון בתשובה. כך סבר גם בן דורו של הרמב"ם רבנו מאיר אבולעפיא ביד רמה לסנהדרין ראש פרק חלק, ראב"ד בהשגתו להל' תשובה ח, ב, רמב"ן בשער הגמול מספרו תורת האדם, וכן מוכח מתוספות לראש השנה טז, ב, ד"ה ליום הדין, ומספר חסידים סי' שסד.  וגמרא ערוכה היא בסנהדרין צב, א: "תנא דבי אליהו: צדיקים שעתיד הקדוש ברוך הוא להחיותן אינן חוזרין לעפרן". ולדעת הרמב"ם באגרת תחיית המתים שבסופו של דבר הם ימותו, אלא שיחיו חיים ארוכים מאד כאלה שיהיו בימות המשיח כדבריו. א"כ לכאורה לדעת החולקים אלה שיזכו לתחיית המתים ולא ימותו, זה רק הם ולא אחרים. א"כ יתכן שגם לגבי העובדה שיתרפאו ממומם. אולם אני לא יודע את כל המקורות בנושא. יתכן שיש בזה דברים מפורשים.

הרבה הצלחה