אסטרולוגיה בראי היהדות

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א, רציתי לדעת האם מה שנמצא כתוב באסטרולוגיה על האדם, בהתאם לחודשים ולמזלות בהם נולד, למשל מי שהוא מזל מאזניים אז תכונותיו כך וכך ומידותיו כך וכך ומזלו יורה כך וכך בחודש זה, ובחודש אחר יורה מזלו אחרת וכו'.. כידוע, ובפרט שיש גם כאלו ששייכו זאת ליהדות תחת השם "אסטרולוגיה יהודית" או "אסטרולוגיה ע"פ היהדות" וכדומה, האם יש בכל הנ"ל ממש, או הבל המה הדברים? והאם נוגע הדבר לעניין 'ישראל מעל המזל'? שוב, השאלה היא גם לעניין מידות ותכונות… האם יש אמת בדברים? אשמח לתשובה מבוארת כראוי, ליישב אצלי העניין. בתודה ובברכה, חיים

תשובה:

שלום וברכה

אין ספק שכל מה שמשווק היום כאסטרולוגיה הוא שטויות והבלים חסרי בסיס, והדברים לא באו ממקורותינו, ואם תשים לב גם הדברים נאמרים באופן די כללי ומרכב מהרבה מאוד דברים, בצורה כזו שכל אדם משוחד מיד למצוא את עצמו שם, והוא אומר "האמת, נכון! זה ממש אני…", סוג של: הנולד בחודש פלוני יש לו נטייה לקמצנות בונה, הוא לא מקמץ היכן שהוא חושב שצריך להוציא אבל גם לא פזרן במידה יתירה, בדברים שהוא מאמין יוציא כסף בלי להסס… הבנת? גם אני… על כל פנים, יש יסוד ביהדות לעצם הענין, וכמו שאמרו שהנולד במזל מאדים יש לו נטייה לשפיכות דמים, ויש לו לנתב זאת למצות מילה או שחיטה, ואם לא, יהיה מלסטם את הבריות, אבל ביהדות כמעט ואין הרחבה בענין זה כך שודאי לא ניתן למצוא מקורות ביהדות לתופעות כאלו ואחרות ובודאי לא לשיטות החישוב. הענין זה לא ממש קשור לענין של ישראל מעל המזל שהוא יותר נוגע למאורעות שיעברו על האדם.

יום נעים.